Teatteri Ilona

Kangasniemi

Muu toiminta

 

Elämän kuvat-esitys vierailuilla hoivayksiköissä vanhustenviikolla 2021

Teatteri Ilonan lausujat vierailivat vanhustenviikolla 4.-7.10.2021 Essoten Kangasniemen ryhmäkoti Männikössä, palveluasumisen yksiköissä Annintuvalla ja Otontuvalla, hyvinvointikeskuksessa sekä toimintakeskus Kedossa esittämällä runoja teemalla Elämän kuvat. Esityksissä nähtiin Kristiina Procope-Hietasen ottamia upeita luontokuvia.
Tapahtuma oli osa ympäristöministeriön rahoittamaa Ikäihmisten viriketupa-hanketta, järjestäjänä toimi Kangasniemen kunta/Kirjasto.

 

Runot

 

Elaman kuvat mainos 26052021

 

Videokuvaukset 12.6.2021 Kotavuoressa Otto Mannisen ja Anni Swanin perikunnan huvilalla

 

Kauniina kesäisenä lauantaina kuvattiin filmimateriaalia kesäksi 2022 tulevaa Otto Mannisen 150-juhlavuoden teosta varten kulttuurihistoriallisesti arvokkaassa miljöössä Otto Mannisen ja Anni Swanin huvilalla Kotavuoressa Kangasniemellä Rämiäisten saaressa. Isäntänä toimi Oton ja Annin pojanpojanpoika Tuomas Manninen poikansa Samun kanssa. Matka saareen hoitui Meripelastusseuran Puula-laivalla Otto Mannisen seuran Viljo Hokkasen kyyditsemänä. Kuvauksista vastasi teoksen käsikirjoittaja-ohjaaja-tuottaja Pia Kärkkäinen-Hannikainen sekä kuvaaja Tapio Hannikainen. Juho Ryhäsen (Otto) ja Päivi Halttusen (Anni) puvustusti ja stailasi Terttu Laitinen.

 

Kotavuorikollaasi

 

Lumolinna -projektin alakoululaisten seikkailua seuraamassa 25.5.2021

 

Ritva Tervo ja Terttu Laitinen sallistuivat Lumolinna- projektin aloittavaan esitykseen katsojina ja Teatteri Ilonan edustajina käyden tervehtimässä tekijöitä Pirtin puistossa ennen projektin alkamista. Tämän jälkeen seurattiin Anni Swanin kotiseutuhistoriallista vuorovaikutteista seikkailua alakoululaisten kanssa, joka alkoi nimikkohenkilönsä mukaisesti Anni Swanin puistosta.
Terveydenhoitaja, näyttelijä Marika Sampio-Utriainen oli Anni Swan, satututkija Sirpa Kivilaakso esitteli Taidehoiva- projektissa lyhyesti Anni Swanin ja Otto Mannisen, avasi Annin satu- ja nuortenkirjoja sekä aktivoi muistelemaan tarinoita Suomisen perheen kautta.
Projektin lavastuksen ja puvustuksen oli suunnitellut sisustussuunnittelija-visualisti Katriina Veikkola.

 

Lumolinna 5 2021

 

Kangasniemen Marttojen roskienkeräystalkoissa helatorstaina 2021

 

Helle helli hipiää helatorstaina Kangasniemen Marttayhdistyksen roskienkeräystalkoissa. Kunnantalon pihalla oli Marttojen talkooteltta, josta porukka starttasi omille tieosuuksilleen. Ahkerat ilonalaiset Terttu Laitinen ja Hannele Pynnönen putsasivat parissa tunnissa Teollisuustien alueen roskista.

 

Siivoustalkoot13052021

 

Tietokilpailuilta 02112019

 

Visailua Mannilan kyläkaupalla

 

Teatteri Ilonan joukkue osallistui 18.7.2018 Harri Aallon vetämään tietokilpailuiltaan Mannilan kyläkaupalla. Harri on kilpailuttanut kyläkaupalla väkeä useina kesinä ja viime talvena muutama visailuilta pidettiin Harrin vetämänä Teatteri Ilonan järjestämänä myös Bar Tigerissä.

 

Jatkoa seuraa ensi talvena, sillä visailuillat ovat olleet erittäin suosittuja.

 

Ja kuinka pärjäsimme visailussa? Toistakymmentä joukkuetta otti mittaa toisistaan ja ilonalaiset tulivat neljänneksi. Ei huono!

 

Kyläkauppa

 

Sinun tarinasi ilmoitus

 Tietokilpailuilmoitus 21042018

  Tietokilpailuilmoitus

 

Satunäytelmä Vinksinvonksinmaan videonäytös 25.3.2017

 

Teatteri Ilona järjesti lapsille ja lapsenmielisille 25.3.2017 Kangasniemi-salissa Teatteri Ilonan näyttämöllä 15.2.2013 kantaesitetyn satunäytelmän Vinksinvonksinmaan videoesityksen. Tapahtumaan oli vapaa pääsy.

 

Ennen videonäytöstä kunnantalon aulassa musiikkia esittivät Musiikkiopiston nuoret opettajiensa Eeva Talvitie-Lehtosen ja Sampo Harrion johdolla. Lapsia piirileikkiin veivät Vinksinvonksinmaan satuhahmoista Ulvova hiiri, Roikalekoipi ja muodonmuutoksen kokenut Herhiläinen. Myös leopardi oli putkahtanut joukkoon mukaan. Teatteri Ilonalla oli ilmainen mehubaari aulassa. Mehua ja keksejä sai nauttia myös salissa videonäytöksen aikana.

 

Osui ja upposi! Näytöksen lopuksi salista purkautui iloista väkeä. Ukkinsa kanssa näytöksessä ollut Eemeli 6 v. kommentoi, että oli "hyvä elokuva". Äitinsä ja mummonsa kanssa satumaaseikkailun nähnyt Aaron 6 v. tuumasi, että "oli jännä ja hyvä kuva, takiaiskohtaus oli paras!".

 

Teatteri Ilona kiittää järjestelyissä mukana olleita talkoolaisia sekä erityisesti Musiikkiopiston nuoria taiteilijoita!

 

VVM kollaasi 25032017

 

 

Improvisaatiokurssilla reviteltiin!

 

Ilonalaiset osallistuivat 15.-16.10.2016 teatterikuraattori-näyttelijä-ohjaaja Antti Niskasen improvisaatiokurssille. Mahtavat kaksi kurssipäivää iloa, heittäytymistä ja oivaltamista. Jatkoa seuraa!

 

Impro2

 

Hyväntekeväisyystempauksen varoin hankitut CD-soittimet luovutettu vanhainkodille 13.11.2014

 

Lahjoitus Boxit

 

Hyväntekeväisyystempauksesta saaduilla varoilla kävimme hankkimassa paikallisesta Veikon Koneesta  kaksi kappaletta JVC:n Boomboxeja, jotka Pia Kärkkäinen-Hannikainen ja Tapio Hannikainen kävivät luovuttamassa Teatteri Ilonan puolesta vanhainkodille 13.11.2014. Lahjoituksen vastaanottivat osastonhoitaja Marita Lahikainen ja viehättävä rouva Vieno Möttö, joka lausui pilke silmäkulmassa vanhainkodin asukkaiden puolesta omin sanoin runoilemansa sanat: 


"Olen miettinyt nyt asiaa suurta, kuinka saisin siitä runon juurta. Aihetta on niin paljon teitä kiittää, että sanat eivät taida riittää. Suu on kuiva ja kieli kippee, runosuonikin kai kuivui ja loppuriimikin hatkat otti. Mutta sydämellä kiitokset meidän kaikkien vanhainkodin asukkaiden puolesta, lahjoituksesta virkistysohjelman hyväksi. Hyvää ohjelmaa kuunnellessa kipu kintuista häviää ja veitikka silmänurkista kurkistaa. Annetan hyvän kiertää. Kiitos vielä kerran kaikesta. Kypsä Kyky." 

Ilo on myös meidän puolellamme. Kiitos kaikille tempaukseen osallistuneille tahoille!

 

Lahjoitus

 

 

Teatteri Ilonalla hyväntekeväisyystempaus 6.11.2014

 

 

Teatteri Ilonan valmistautuessa uuteen harjoituskauteen palasimme vielä hetken viime kesän Kypsä Kyky-näytelmään hyväntekeväisyystempauksen muodossa. Olemme vuosia taltioineet kesäproduktiomme videolle omaan opetuskäyttöömme ja katsoneet tallenteen jälkikäteen näytelmän tekoon osallistuneiden kesken. Lyhyen näytöskauden ja katsojiltamme saamamme kiittävän palautteen myötä halusimme tarjota yleisölle mahdollisuuden tulla katsomaan Kypsä Kyky-DVD-näytös Kangasniemi-saliin 6.11.2014. Video oli kuvattu kesäkuussa 2014 Kypsä Kyky-harjoitusläpimenoista ja koottu näistä näytöksen omaiseksi taltioinniksi. 

 

Näytös oli yleisölle avoin tilaisuus. Kypsä Kyky –komedian hengessä lahjoitimme väliaikakahveista ja arpajaisista tulevan tuoton lyhentämättömänä Kangasniemen vanhainkodin asukkaiden virkistystoimintaan hankkimalla kasaan saamillamme varoilla CD-soittimia. Toive hankinnasta kysyttiin vanhainkodilta. Väliajalla oli myytävänä myös säveltäjä Hannu Keinäsen ja sanoittaja Pia Kärkkäinen-Hannikaisen kesällä ilmestynyttä kokoelmalevyä ”Sävelin & Sanoin”, jonka tuotto niin ikään lahjoitettiin lyhentämättömänä samaan hyväntekeväisyyshankintaan vanhainkodin asukkaiden hyväksi.

Saimme yhdessä kerättyä 606,75 euroa! Tämä ylitti odotukset! 

 

Kiitämme lämpimästi Kypsä Kyky-hyväntekeväisyystempaukseen osallistunutta yleisöä, talkoolaisia sekä lahjoituksensa tehneitä tahoja! 

 

Teatteri Ilonan kesänäytelmät tuotetaan aina Puulan seutuopiston näytelmäpiirinä. Näin teatteriesityksen tuottamisesta näyttämölle kiinnostuneet voivat osallistua Puulan seutuopiston opiskelijoina näytelmän tekoon. Ovemme ovat avoinna kaikille teatterin tekemisestä kiinnostuneille.

 

 

HYVNTE2

 

 

Teatteriretki Pyhtäälle 14.9.2014

 

Syksyisen teatteriretkemme suuntasimme Pyhtäälle katsomaan Larin-Kyöstin tekstiin perustuvaa, Reijo Paukun sovittamaa ja ohjaamaa laulunäytelmää "Ulkosaarelaiset". Pyhtään harrastajateatterin näyttämönä toimi kodikas Svedebon seurantalo.

 

Ryhmkuva Pyht

Kuva: Tapio Hannikainen

 

__________________________________________________________

 

Teatteri Ilona mukana 7.6.2014 Kangasniemen Kesän avauksessa rantatorilla

 

Kangasniemen tapahtumarikkaaseen kesään startattiin Puulan rantamaisemissa rantatorilla 7.6.2014. Paikalle oli saapunut Ehtoo Tähtöset Tuotanto Oy:ltä tähtijuontaja Leila Liukas (Terttu Laitinen) sekä huippustylisti Merkku Mäkinen (Jari Markus), joka stailasi kaksi yleisöstä valikoitunutta naishenkilöä "mannermaiseen tyyliin". Molemmat hahmot nähtiin 27.6.-13.7.2014 Teatteri Ilonan komediassa Kypsä Kyky. 

Kesn avaus 2 1

______________________________________

 

Teatteri Ilona yhteistyössä Leiri -nuorisomusikaalissa

Tammikuussa 2014 Kangasniemen lukio sekä 9-luokkalaiset esittivät Leiri-musikaalin Kangasniemi-salissa. Produktio oli lukion ja 9-luokkalaisten tuottama, josta vastasivat käsikirjoituksen ohjauksen, järjestelyjen sekä markkinoinnin osalta äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Antti-Jussi Kuutti sekä musiikin osalta musiikinopettaja Hanna Kankaanniemi.

Teatteri Ilona oli mukana yhteistyössä mm. lavastuksen osalta.

Musikaalin ohjasi Teatteri Ilonassa pitkään näyttelijänä ja puheenjohtajana vaikuttanut Sirkka Ravolainen.

Leiri-nuorisomusikaali oli jatkoa lukiolaisten ja yläasteelaisten vuonna 2011 tuottamalle ja esittämälle Reissu-musikaalille, jonka käsikirjoitti Reijo Paukku ja ohjasi Sirkka Ravolainen.

___________________________________________ 

 

Ilonalaiset Mikkelin Opiston Uuden Teatterin (OUT) 

"Aleksin lipas" -ensi-illassa 15.5.2013

 

aleksin lipas 2

 

Teimme kevätretken Mikkeliin Opiston Uuden Teatterin Aleksin lipas -ensi-iltaan, näytöspaikkana Paukkulan Artium. Jännittäväksi näytöksen teki se, että kantaesitimme tuon Pia Kärkkäinen-Hannikaisen käsikirjoittaman näytelmän talvella 2012 ja moni meillä tuossa näytelmässä roolin tehneistä oli nyt katsomon puolella seuraamassa toisten esitystä. Ja hienosti sujui "outtilaisten" tulkinta!

OUT:lle näytelmän ohjasi Leena Luostarinen ja musiikkien harjoituksesta vastasi Virpi Oittinen.

 

 

Ilonalaiset vieraina Otto Mannisen ja Anni Swanin kesäkodissa Kotavuoressa helatorstaina 17.5.2012

 

ryhm kuistilla

 

Kirjailija-runoilija-professori Otto Mannisen syntymän 140-juhlavuoden kunniaksi teatteri Ilonan vuoden 2012 kesäohjelmistossa on Otto Mannisen ja Anni Swanin elämästä kertova musiikkinäytelmä "Runonmittaaja". 

Heleänä helatorstaina ilonalaisilla oli ilo päästä vieraaksi Otto Mannisen ja Anni Swanin kesäkotiin, Kotavuoreen. Suuressa saaressa on edelleen kesänviettopaikat Oton ja Annin jälkeläisillä. Ryhmämme otti vieraanvaraisesti vastaan ja tarinoita Kotavuoren historiasta ja elosta meille kertoi Otto Mannisen pojan Anteron pojanpoika Tuomas Manninen.

 

pihalla

 

Ilonalaiset Kotavuoren pihalla helatorstaina 17.5.2012.

 

tuomas manninen

 

Otto Mannisen työhuoneessa vierailumme isäntä Tuomas Manninen.

 

anni s

 

Yksityiskohta Otto Mannisen ja Anni Swanin työhuoneesta.

 

kotavuori

 

Kotavuoren päärakennus.

 

hepo ikkunalla

 

Satutädin yläkerran ikkunasta kurkistaa puinen leikkihevonen.

 

ilonalaiset oton huoneessa

 

"Runonmittaajat" runoilijan työhuoneessa.

Kuvat: Tapio Hannikainen

______________________________________________________

 

Teatteri Ilona Hiski Salomaan muistomerkkihankkeen promoottorina

 

Teatteri Ilona oli aloitteentekijänä kuplettimestari Hiski Salomaan muistomerkkihankkeessa. Varoja kerättiin mm. Kangasniemi-salissa järjestetyllä Hiski Salomaa-konsertilla 8.2.2009, johon ilonalaisten esiintyjien lisäksi osallistui taiteilijoita myös kunnan rajojen ulkopuolelta. Oman osansa hankkeen rahoitukseen antoi Kangasniemen kunta sekä muistomerkin suunnitellut ja veistänyt taiteilija, maailmallakin mainetta niittänyt kuvanveistäjä Juhani Saksa.

Marmorinen muistomerkki paljastettiin 14.6.2009 juhlallisin menoin Hiski Salomaan synnyinpitäjän, Kangasniemen, sataman rannassa.

 

muistomerkki1

Muistomerkki sijaitsee Kangasniemen keskustan tuntumassa, Pirtin perinnepuiston niemessä lähellä Rantatoria.

muistomerkki2

 

Teatteri Ilona oli ehdolla Vuoden 2010 harrastajateatteriksi Thalia-gaalassa

 

Suomen teatteritaiteen ensimmäinen Thalia-gaala järjestettiin 7.2.2010 Suomen kansallisteatterissa. Vuoden harrastajateatteriksi ehdolla ollutta Teatteri Ilonaa edusti arvokkaassa gaalassa seitsemän hengen naisdelegaatio.

 

thaliagaala

 

Teatteri Ilonan vuoden 2010 hallituksen naiset, edessä Terttu Laitinen ja Ritva Viitala, seisten oikealla Tuula TullaPia Kärkkäinen-Hannikainenja Sirkka Ravolainen sekä vasemmalla tilintarkastaja Pirkko Kähärä Suomen Kansallisteatterin edessä 7.2.2010. Mukana myös Ilonassa pitkän näyttelijä"uran" tehnyt Terttu Reinikainen (selin).

Kuva Mauno Laitinen.

 

Teatteri Tappaus 10.-12.10.2008 Kangasniemellä

 

Valtakunnalliset Suomen Harrastajateatteriliiton vuotuiset teatteripäivät järjestettiin onnistuneesti Kangasniemellä 10.-12.10.2008 Teatteri Ilonan isännöiminä.

julistekuva